I anledning af nytåret, så har vi kigget lidt nærmere på de digitale trends, der i vores optik kommer til at påvirke det digitale landskab i 2019. Vi håber det kan inspirere dig i forhold til din forretning - og tag endelig fat i os hvis du har spørgsmål eller kommentarer til disse trends. God fornøjelse med læsningen og et lidt forsinket godt nytår.
AI – kunstig intelligens
AI blev i 2018 det nye buzzword indenfor digital marketing, og det vil fortsætte i 2019. AI kan i den grad hjælpe os med at blive langt mere effektive – og træffe bedre beslutninger. En computer kan analysere millioner af informationer på et split-sekund, den mister ikke overblikket eller glemmer noget. AI favner som begreb enormt bredt, men i forhold til digital marketing er et oplagt eksempel, at den kan hjælpe os med at optimere annonceringsbudgetterne – her er til lidt munter inspiration et eksempel blandt mange på det: https://albert.ai/.
Man skal så også evne at se igennem al hypen, som eksemplet ovenfor er med til at skabe. Sagen er nemlig den, at de fleste digitale købmænd allerede anvender AI i dag – det gælder sikkert også dig, som læser med her. Tænk for eksempel på Google dynamic Ads, adfærdsbaserede trigger mails og produktanbefalinger, automatiske prisjusteringer, leadscoring osv. Alt det har elementer fra AI. Dertil har AI den svaghed, at den baserer sine anbefalinger på historiske data, og derfor ikke er i stand til at tænke kreativt – lave mønsterbrud på kampagner, kommunikation og på brugeroplevelsen. Så AI kan ikke løse alt for os hvad angår marketing, men den kan i høj grad frigive tid til at være kreativ - og ikke mindst optimere dine marketingomkostninger.
Marketing automation vil fortsat vokse
Marketing automation er bestemt ikke nyt, men i et marked hvor omkring 90 % af alle forbrugerne begynder købsrejsen med at søge information på nettet, så er virksomhederne nødt til at fortsætte med at personliggøre og effektivisere sin kommunikation. Den opgave løses bedst med marketing automation software, som intelligent og automatisk kan kommunikere med kunderne baseret på deres adfærd - her genkender vi elementerne fra AI.
Mens marketing automation software så at sige er motoren, så er benzinen selve indholdet. Hvis det indhold der præsenteres, ikke er personligt, relevant og derved engagerende, så kommer man ikke ud af stedet. Så der skal bygges kvalitetsindhold op, som letter kundernes rejse.
Dertil har mange virksomheder komplekse og dyre produkter og services, som skal præsenteres. Er det tilfældet giver det ekstra god mening at lave indhold, som kan svare på de mange spørgsmål kunderne har i deres research og beslutningsproces.
Udover at kvalitetsindholdet løfter lead-generering for B2B virksomheden, så skaber det samtidigt en attraktiv værditilvækst, da det kan genanvendes og dermed er effektfuldt på den lange bane – modsat en tidsbegrænset kampagne. Endelig får man mulighed for at monitorere den digitale interaktion med sine leads, med såkaldt leadscoring. Så alle de leads, der ikke kan konverteres nu og her, kan man arbejde struktureret med at modne, hvis de altså udviser en interesse for det indhold, man præsenterer for dem.
Voicesearch
Rigtig mange kender til Siri på iPhone og til Googles assistent. Disse assistenter bliver konstant bedre til at forstå de samtalelignende søgninger. Fejlraten er nu nede på 6 % på de nævnte assistenter. Stemmesøgninger sker typisk når man kører bil, ser tv, arbejder eller laver mad. De vil formegentlig blive endnu mere udbredte med tiden, da det ganske enkelt er nemt at anvende.
Virksomhederne skal derfor være opmærksomme på at tilpasse deres SEO-strategi til stemmesøgninger. Der er er især to store udfordringer:
- Forbrugere kigger ikke søgeresultaterne igennem, men stoler på at assistenten har fundet det bedste resultat – så at ligge i top 5 er ikke nok.
- Da Voice søgninger er mobile, så vil sider der har dårlig mobilperformance, tabe i voice-sammenhæng.
Video
Video vil fortsætte med at vokse i betydning, så man bliver altså nødt til at kaste sig ud i det, hvis man vil maksimere værdien af sit indhold. De følgende tal er fra en analyse på emnet gennemført af hubspot.com.
- 81% er blevet overbevist om at købe et produkt eller en service efter at have set en video herom.
- 95% har set en videovejledning for på den måde at lære mere om et produkt eller ydelsen.
- 85% siger at de gerne vil se flere videoer fra deres brands i 2018.
- 50% søger efter videoer relateret til et produkt eller en service, før de besøger en leverandør.
Jeg anbefaler derfor, at du lidt apropos, søger efter nogle videoklip om det at lave videoer! Man kan komme virkelig langt med en smartphone og en video redigeringsapp. På www.golearn.dk finder du et dedikeret kursus om emnet – som jeg særligt vil anbefale, men det koster lidt at få adgang til det.
Chatbots
Chatbots er efterhånden at finde på mange websites, som del af kundeservicetilbuddet. Man kan med rette spørge, om det at tale med en robot ikke går imod personaliseringstrenden? Ikke nødvendigvis – chatbots kan servicere kunden 24/7, og de bedste løsninger kan trække data fra CRM-systemet, produktdatabasen, marketing software mv. – og på den måde lynhurtig finde et brugbart svar, på de mest gængse spørgsmål kunden har.
Min opfordring er dog, at se det som et supplement til at frigive ressourcer - og være til stede præcis når det passer kunden. Indtil videre må vi konstatere, at en ægte personlig kundeservice slår en chatbot løsning.
Digital strategi vil komme i fokus
Ifølge en undersøgelse gennemført af Harvard, så har kun 47% af virksomhederne i dag formuleret og kommunikeret en digital strategi ( Kilde: https://hbr.org/resources/pdfs/comm/microsoft/Competingin2020.pdf ). Det er opsigtsvækkende, at så mange arbejder uden en plan for, hvordan de vil konkurrere i et marked, der konstant digitaliseres.
En nylig analyse præsenteret i Finans (tjek evt. https://bit.ly/2TD5u3) kunne afsløre at kun 1 pct. af de danske virksomhederne falder i den mest digitaliserede kategori – digitale frontløbere – hvor det tilsvarende tal i Sverige for eksempel er 6 pct. Så vi sakker helt bagud herhjemme i øjeblikket.
Jeg tror, at det er kombinationen af en enorm kompleksitet og mange muligheder, der gør det uhåndgribeligt for virksomhederne at komme i gang. Der er flere gode grunde til at tage fat i nældens rod og få etableret og implementeret din virksomheds digitale strategi. Her er 5 af de allerbedste:
- Få digital retning - og forretning
- Få overblik over konkurrencen online
- Skab nye forretningsmuligheder
- Øg den samlede indtjening
- Bliv fremtidssikret
Vi tror at 2019 bliver et år hvor de digitale strategiarbejder vil komme i fokus i højere grad. Derfor vil vi til februar præsentere et digitalt strategi White Paper. Vi kommer til at poste det på Linkedin, Facebook og selvfølgelig her på websitet.
Jeg håber dette indlæg har givet dig lidt proaktiv inspiration. Hvis du har nogle spørgsmål eller kommentarer, så skriv endelig til mig på cje@1stplace.dk